ΕΝΔΟΚΕΡΑΤΙΚΟΙ ΔΑΚΤΥΛΙΟΙ

Τι είναι οι ενδοκερατικοί δακτύλιοι;

Πρόκειται για μικροσκοπικά ενθέματα από ειδικό πλαστικό υλικό που τοποθετούνται στην περιφέρεια του κερατοειδούς (διαφανής χιτώνας στο μπροστινό μέρος του ματιού) με σκοπό την ομαλοποίηση της πρόσθιας επιφάνειάς του σε παθήσεις όπως ο κερατόκωνος ή άλλες εκτατικές διαταραχές του κερατοειδούς. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της μηχανικής ενίσχυσης και την αύξησης της τάσης των ινιδίων του κολλαγόνου του κερατοειδούς που προκαλείται από την εισαγωγή των δακτυλίων. Η ομαλοποίηση της πρόσθιας επιφάνειας του κερατοειδούς έχει ως αποτέλεσμα την βελτίωση της όρασης του ασθενούς και την αποτελεσματικότερη χρήση των φακών επαφής.

Η διαδικασία της επέμβασης διαρκεί λιγότερο από μισή ώρα, πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σπίτι μετά το χειρουργείο.

Ποιά είναι τα βήματα της επέμβασης;

Τι πρέπει να περιμένω μετά την επέμβαση;

Η όραση αρχίζει να βελτιώνεται μέσα σε λίγες ημέρες και σταθεροποιείται μέσα σε 4 έως 6 μήνες.

Η επιτυχία της χειρουργικής επέμβασης εξαρτάται από τη σοβαρότητα της πάθησης του κερατοειδούς. Όσο νωρίτερα διεξάγεται η επέμβαση, τόσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό επιτυχίας.

Συνήθως, παρά την βελτίωση, ο ασθενής χρειάζεται να συνεχίσει να κάνει χρήση γυαλιών οράσεως ή φακών επαφής για να έχει την καλύτερη δυνατή όραση.

Η θεραπεία είναι αναστρέψιμη και οι δακτύλιοι μπορούν να αφαιρεθούν ανά πάσα στιγμή, αν συντρέχει λόγος, επιτρέποντας στον κερατοειδή να επιστρέψει στο αρχικό του σχήμα.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι ενδοκερατικοί δακτύλιοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με άλλες τεχνικές, όπως τη διασύνδεση κολλαγόνου, την PRK και την εμφύτευση φακικών ενδοφακών σε περιπτώσεις κερατόκωνου, ή άλλων εκτατικών διαταραχών του κερατοειδούς, για τη συνεργική βελτίωση της όρασης του ασθενούς.

Back to Top