ΜΥΩΠΙΑ - ΥΠΕΡΜΕΤΡΩΠΙΑ - ΑΣΤΙΓΜΑΤΙΣΜΟΣ – ΠΡΕΣΒΥΩΠΙΑ

Τι είναι η μυωπία - υπερμετρωπία - αστιγματισμός - πρεσβυωπία

Στον φυσιολογικό οφθαλμό οι εικόνες από τα αντικείμενα που κοιτάζουμε, αφού περάσουν πρώτα από τον κερατοειδή χιτώνα που βρίσκεται στην πρόσθια επιφάνειά του οφθαλμού, εστιάζονται στον αμφιβληστροειδή χιτώνα που καλύπτει εσωτερικά το οπίσθιο τμήμα του οφθαλμού. Ο αμφιβληστροειδής λειτουργεί όπως το φιλμ μιας φωτογραφικής μηχανής αποτυπώνοντας τις εικόνες που βλέπουμε.

Οι διαταραχές της εστίασης των εικόνων στον αμφιβληστροειδή ονομάζονται διαθλαστικές ανωμαλίες και περιλαμβάνουν τη μυωπία, την υπερμετρωπία, τον αστιγματισμό και την πρεσβυωπία.

Στον φυσιολογικό οφθαλμό προκειμένου να εστιαστούν οι εικόνες ακριβώς επάνω στον αμφιβληστροειδή δύο πράγματα παίζουν ρόλο: η κυρτότητα του κερατοειδή χιτώνα και η απόσταση μεταξύ κερατοειδή και αμφιβληστροειδή.

Στη μυωπία (myopia), ο οφθαλμός είναι μεγαλύτερος από το φυσιολογικό ή ο κερατοειδής κυρτότερος με συνέπεια οι ακτίνες του φωτός από τα μακρινά αντικείμενα να εστιάζονται μπροστά από τον αμφιβληστροειδή.

Στην υπερμετρωπία (hyperopia), ο οφθαλμός είναι μικρότερος από το φυσιολογικό ή ο κερατοειδής πιο επίπεδος με συνέπεια οι ακτίνες του φωτός να εστιάζονται πίσω από τον αμφιβληστροειδή.

Στον αστιγματισμό (astigmatism), ο κερατοειδής δεν έχει σφαιρικό σχήμα αλλά ελλειπτικό, με συνέπεια τα αντικείμενα να μην εστιάζονται το ίδιο σε όλες τις κατευθύνσεις.

Στην πρεσβυωπία τα κοντινά αντικείμενα εστιάζονται πίσω από τον αμφιβληστροειδή, όπως και στην υπερμετρωπία, αλλά σε αυτήν την περίπτωση αυτό οφείλεται στη φυσιολογική γήρανση του φακού του οφθαλμού.

Η μυωπία, η υπερμετρωπία και ο αστιγματισμός εμφανίζονται και σε παιδιά και στους ενήλικες ενώ η πρεσβυωπία επηρεάζει μόνο τους ενήλικες άνω των 40 ετών.Τα άτομα που έχουν γονείς με μυωπία - υπερμετρωπία- αστιγματισμό έχουν αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης αυτών των διαθλαστικών ανωμαλίών.

Κοινό σύμπτωμα όλων είναι η θολή όραση. Σπανιότερα συμπτώματα είναι η ασάφεια και οι αντανακλάσεις γύρω από τα αντικείμενα, η κούραση των ματιών με ή χωρίς πονοκεφάλους, η διπλωπία και ο στραβισμός.

Για τη διάγνωση των διαθλαστικών ανωμαλιών απαιτείται μία πλήρης οφθαλμολογική εξέταση με μυδρίαση της κόρης του οφθαλμού.

Οι διαθλαστικές ανωμαλίες μπορούν να αντιμετωπιστούν με:
Back to Top