ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΥΠΟΤΡΟΠΙΑΖΟΥΣΑΣ ΑΠΟΠΤΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΠΙΘΗΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΟΕΙΔΟΥΣ

Τι είναι το σύνδρομο της υποτροπιάζουσας απόπτωσης του επιθηλίου του κερατοειδούς;

Το επιθήλιο του κερατοειδούς είναι η πιο επιφανειακή στιβάδα του και όταν τραυματίζεται και ένα τμήμα του αποκολλάται αυτό ονομάζεται απόπτωση του επιθηλίου του κερατοειδούς. Το σύνδρομο υποτροπιάζουσας απόπτωσης του επιθηλίου του κερατοειδούς, χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα επεισόδια οξέων συμπτωμάτων σε έναν από τους δύο οφθαλμούς, τα οποία προκαλούνται από την αυτόματη και χωρίς προφανή αιτία απόπτωση του επιθηλίου του κερατοειδούς.

Ποιά είναι τα αίτια αυτής της πάθησης;

Η πιο συχνή αιτία του συνδρόμου της υποτροπιάζουσας απόπτωσης του επιθηλίου του κερατοειδούς είναι ένας μικρός τραυματισμός του κερατοειδούς που συνέβη κατά το παρελθόν (π.χ. με το δάκτυλο ενός μικρού παιδιού ή με κάποιο φυτό). Άλλες αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν το σύνδρομο αυτό είναι δυστροφίες του κερατοειδούς (δυστροφία της βασικής μεμβράνης του επιθηλίου του κερατοειδούς), ο διαβήτης και η ξηροφθαλμία. Κοινό στοιχείο σε όλες τις αιτίες είναι η χαλαρή πρόσφυση του επιθηλίου του κερατοειδούς με την υποκείμενη μεμβράνη του κερατοειδούς είτε ως αποτέλεσμα του προηγούμενου τραυματισμού, είτε ως αποτέλεσμα της δυστροφίας/πάθησης.

Ποιά είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα κατά την διάρκεια ενός οξέος επεισοδίου είναι αίσθημα ξένου σώματος, έντονος πόνος, ερυθρότητα, δακρύρροια και ευαισθησία στο φως και εμφανίζονται συνήθως κατά την διάρκεια του ύπνου ή κατά την αφύπνιση το πρωί. Ο κερατοειδής επουλώνεται συνήθως μέσα σε μερικά εικοσιτετράωρα, αλλά το επεισόδιο αυτό έχει την τάση να υποτροπιάζει σε ακανόνιστα χρονικά διαστήματα που μπορεί να ποικίλουν από μερικές ημέρες μέχρι και μήνες αργότερα.

Ποιά είναι η θεραπεία;

Στην οξεία φάση:

Για την αντιμετώπιση των υποτροπών:

Back to Top