ΒΛΕΦΑΡΙΤΙΔΑ

Τι είναι η βλεφαρίτιδα;

H βλεφαρίτιδα είναι φλεγμονή των βλεφάρων που οφείλεται στην υπερέκκριση λιπαρών εκκρίσεων από τους βλεφαρικούς αδένες και στην ανάπτυξη βακτηρίων στα βλεφαρικά χείλη. Πρόκειται για μία χρόνια ουσιαστικά κατάσταση που εμφανίζει εξάρσεις και υφέσεις, δηλαδή περιόδους κατά τις οποίες ο ασθενής δεν παρουσιάζει κανένα σύμπτωμα και περιόδους κατά τις οποίες τα συμπτώματα είναι αισθητά. Παρουσιάζεται πιο συχνά σε άτομα με λιπαρό δέρμα ή κάποια νοσήματα όπως η ροδόχρους ακμή και η σμηγματορροική δερματίτιδα.

Ποιές είναι οι μορφές της βλεφαρίτιδας;

H Βλεφαρίτιδα εμφανίζεται με δύο μορφές:

1. Πρόσθια βλεφαρίτιδα (Anterior blepharitis), που επηρεάζει την εξωτερική πλευρά του χείλους του βλεφάρου, εκεί όπου εξέρχονται οι βλεφαρίδες, και συνδέεται συνήθως με την ανάπτυξη βακτηρίων όπως ο σταφυλόκοκκος.

2. Οπίσθια βλεφαρίτιδα (Posterior blepharitis), που επηρεάζει την εσωτερική πλευρά του χείλους του βλεφάρου και προκαλείται από τη δυσλειτουργία των οπίσθιων βλεφαρικών αδένων.

ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΚΕΡΑΤΟΕΙΔΟΥΣ ΒΛΕΦΑΡΙΤΙΔΑ 002

Χαλάζιο στο πάνω βλέφαρο.

Ποια είναι τα συμπτώματα της βλεφαρίτιδας;

Πως γίνεται διάγνωση της βλεφαρίτιδας;

Η βλεφαρίτιδα ανιχνεύεται με οφθαλμολογική εξέταση των βλεφάρων, χρησιμοποιώντας τη σχισμοειδή λυχνία.

Πως θεραπεύεται η βλεφαρίτιδα;

Η βλεφαρίτιδα μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο με τον συνδυασμό ενός τακτικού προγράμματος υγιεινής των βλεφάρων και την βοήθεια κατάληλων φαρμάκων.

1) Υγιεινή των βλεφάρων:

2) Φαρμακευτική θεραπεία:

Η καθημερινή ρουτίνα καθαρισμού, που περιγράφεται παραπάνω, έχει τη μεγαλύτερη σημασία στη μακρόχρονη αντιμετώπιση της βλεφαρίτιδας.

Back to Top