ΒΛΕΦΑΡΙΤΙΔΑ

Τι είναι η βλεφαρίτιδα;

H βλεφαρίτιδα είναι φλεγμονή των βλεφάρων που οφείλεται στην υπερέκκριση λιπαρών εκκρίσεων από τους βλεφαρικούς αδένες και στην ανάπτυξη βακτηρίων στα βλεφαρικά χείλη. Πρόκειται για μία χρόνια ουσιαστικά κατάσταση που εμφανίζει εξάρσεις και υφέσεις, δηλαδή περιόδους κατά τις οποίες ο ασθενής δεν παρουσιάζει κανένα σύμπτωμα και περιόδους κατά τις οποίες τα συμπτώματα είναι αισθητά. Παρουσιάζεται πιο συχνά σε άτομα με λιπαρό δέρμα ή κάποια νοσήματα όπως η ροδόχρους ακμή και η σμηγματορροική δερματίτιδα.

Ποιές είναι οι μορφές της βλεφαρίτιδας;

H Βλεφαρίτιδα εμφανίζεται με δύο μορφές:

1. Πρόσθια βλεφαρίτιδα (Anterior blepharitis), που επηρεάζει την εξωτερική πλευρά του χείλους του βλεφάρου, εκεί όπου εξέρχονται οι βλεφαρίδες, και συνδέεται συνήθως με την ανάπτυξη βακτηρίων όπως ο σταφυλόκοκκος.

2. Οπίσθια βλεφαρίτιδα (Posterior blepharitis), που επηρεάζει την εσωτερική πλευρά του χείλους του βλεφάρου και προκαλείται από τη δυσλειτουργία των οπίσθιων βλεφαρικών αδένων.

ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΚΕΡΑΤΟΕΙΔΟΥΣ ΒΛΕΦΑΡΙΤΙΔΑ 002

Χαλάζιο στο πάνω βλέφαρο.

Ποια είναι τα συμπτώματα της βλεφαρίτιδας;

Πως γίνεται διάγνωση της βλεφαρίτιδας;

Η βλεφαρίτιδα ανιχνεύεται με οφθαλμολογική εξέταση των βλεφάρων, χρησιμοποιώντας τη σχισμοειδή λυχνία.

Πως θεραπεύεται η βλεφαρίτιδα;

Η βλεφαρίτιδα μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο με τον συνδυασμό ενός τακτικού προγράμματος υγιεινής των βλεφάρων και την βοήθεια κατάληλων φαρμάκων.

1) Υγιεινή των βλεφάρων:

2) Φαρμακευτική θεραπεία:

Η καθημερινή ρουτίνα καθαρισμού, που περιγράφεται παραπάνω, έχει τη μεγαλύτερη σημασία στη μακρόχρονη αντιμετώπιση της βλεφαρίτιδας.

ΑΡΘΡΑ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΟΚΩΝΟΥ

Υπάρχουν αρκετές θεωρίες σχετικά με τις αιτίες του κερατόκωνου ωστόσο καμία από αυτές δεν μπορεί να εξηγήσει εξ ολοκλήρου την εμφάνιση του. Η πιο πιθανή εξήγηση είναι ότι προκαλείται από έναν συνδυασμό παραγόντων, με τη γενετική και το περιβάλλον να παίζουν τον πιο σημαντικό ρόλο. Επειδή ένα υψηλό ποσοστό ασθενών με κερατόκωνο εμφανίζει συγχρόνως ατοπικά νοσήματα όπως η αλλεργική επιπεφυκίτιδα, το έντονο τρίψιμο των ματιών λόγω κνησμού θεωρείται επιβαρυντικός παράγοντας για την εξέλιξή του. Πρόσφατα όμως ο διακεκριμένος γάλλος οφθαλμίατρος DamienGatinel διατύπωσε την άποψη ότι το έντονο και χρόνιο τρίψιμο των ματιών είναι ο αναγκαίος και κύριος αιτιολογικός παράγοντας και όχι απλώς ένας από τους παράγοντες κινδύνου στην εξέλιξη του κερατόκωνου. Σύμφωνα με τη λεγόμενη “norub–nocone” θέση, ο κερατόκωνος δεν είναι μία κληρονομούμενη πάθηση του κερατοειδικού στρώματος αλλά το αποτέλεσμα της μόνιμης παραμόρφωσης του στρώματος του κερατοειδούς ως συνέπεια του χρόνιου τριψίματος ματιών με ευάλωτους κερατοειδείς. Για να υποστηρίξει αυτήν τη θέση, ο Gatinelσημειώνει ότι η κερατοειδική παραμόρφωση στον κερατόκωνο είναι ισομετρική και όχι εκτατική, δηλαδή δεν αλλάζει στην πραγματικότητα το μήκος της επιφάνειας του κερατοειδούς. Η περιοχή προβολής του κερατοειδούς συνοδεύεται με περιοχές επιπέδωσης, διατηρώντας έτσι το μήκος της κερατοειδικής επιφάνειας σταθερό, τουλάχιστον στα πρώιμα και μέσα στάδια της πάθησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε παθήσεις του ανθρώπινου σώματος όπως το σύνδρομο Marfan,όπουέχουμε ελάττωση της κολλαγονικής ισχύος και πραγματικήεκτατική παραμόρφωση των ιστών, όχι μόνο δεν υπάρχει αυξημένη συχνότητα κερατόκωνου αλλά αντιθέτως,αν και λεπτότεροι, αυτοί οι κερατοειδείς είναι συνήθως πιο επίπεδοι από το μέσο όρο. Η θέση αυτή καταλήγει στο ότι η εξέλιξη του κερατόκωνου μπορεί να αποτραπεί αν αυτοί οι ασθενείς σταματήσουν να τρίβουν τα μάτια τους. Το κατά πόσο αυτή η θεωρία είναι σωστή θα φανεί στο μέλλον, το σίγουρο όμως είναι ότι αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατανόηση της παθοφυσιολογίας του κερατόκωνου.

Back to Top