ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΤΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΞΗΡΟΦΘΑΛΜΙΑΣ;

Τα τελευταία χρόνια έχει προταθεί ότι τα συμπληρώματα διατροφής, κυρίως αυτά που περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα, έχουν ευεργετική δράση σε ασθενείς που πάσχουν από ξηροφθαλμία. Περίπου το ένα τρίτο των οφθαλμιάτρων που συμμετείχαν σε μια δημοσκόπηση της Αμερικανικής Ακαδημίας των Οφθαλμιάτρων (ACSRS), απάντησαν ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα βοήθησαν σχεδόν όλους τους ασθενείς τους που έπασχαν από ξηροφθαλμία. Μόνο το 10% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι δεν είχαν χρησιμότητα σε κανέναν ασθενή τους, ενώ τα αποτελέσματα των ερευνών που έχουν γίνει μέχρι τώρα είναι αντιφατικά.

Πρόσφατα δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα της μελέτης Dry Eye Assessment and Management (DREAM) στο κορυφαίο ιατρικό περιοδικό New England Journal of Medicine. Η μελέτη αυτή παρακολούθησε 535 ασθενείς που είχαν συμπτώματα ξηροφθαλμίας και υποβλήθηκαν σε μια σειρά θεραπειών, όπως η συχνή χρήση τεχνητών δακρύων και η χρήση σταγόνων κυκλοσπορίνης. Από αυτούς, οι 349 έλαβαν επιπροσθέτως 3 gr ιχθυελαίου ημερησίως, το οποίο είναι πλούσιο σε ω-3 λιπαρά οξέα, και οι 186 έλαβαν ένα εικονικό φάρμακο (placebo).

Ενώ τα άτομα της ομάδας που έλαβε το ιχθυέλαιο παρουσίασε σημαντική αύξηση των επιπέδων των ω-3 λιπαρών οξέων στο αίμα, δεν υπήρξε κλινικά σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων μετά από 3, 6 και 12 μήνες. Όλοι οι κλινικοί δείκτες της ξηροφθαλμίας, όπως ο δείκτης της οφθαλμικής επιφανειακής νόσου (OSDI), η χρώση του επιπεφυκότα, ο χρόνος διάσπασης του δακρυικού φιλμ και η μέτρηση Schirmer ήταν παραπλήσιοι. Με βάση τα παραπάνω αποτελέσματα, οι ερυνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα από το στόμα δεν βοηθούν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ξηροφθαλμίας.

Back to Top